International Open Hackerspace day 2022

From Technologia Incognita
Jump to: navigation, search
International Open Hackerspace day 2022
Date 2022/03/26
Time 12:00 - 17:00
Location TechInc
Type Other
Contact contact

Internationale Open Hackerspace Dag 2022 op 26 Maart

TechInc (Technologia Incognita) neemt dit jaar weer deel aan de Internationale Open Dag voor Hackersspaces

Sinds 2012 is er ieder jaar een open dag voor hackerspaces, eerst alleen in Nederland en de laatste paar jaar ook internationaal. De open dag is altijd de laatste zaterdag van maart, voor 2022 zal dit 26 maart zijn.

Hoe kom ik er?

Onze Hackerspace is gevestigd in het voormalige ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) gebouw aan Louwesweg 1 te Amsterdam.
Via de deze pagina kunt u zien hoe u bij onze Hackerspace komt. Scroll naar of click direct op How_to_Get_Here

Wat is er te doen?

Vanaf 12:00 tot 17:00 zijn er wisselende activiteiten bij Technologia Incognita. Hier kunt u als geinteresseerde leek of aspirant hackerspace lid aan deelnemen of ze vanaf comfortabele afstand gadeslaan.
Zo kunt u een rondleiding krijgen langs onze bonte verzameling apparatuur en zo 'proeven' aan wat onze Hackerspace zoal te bieden heeft.
We werken aan het bouwen en repareren van onze eigen aparaten zoals 3D printers, CNC-routers, en CO2-laser cutters. Ook hebben we een Radio-zend amateur of HAM-Radio hoek en een 'dirty-space' waar we houtbewerking en meer conventionele 'gereedschappen' zoals boormachines, zaagmachines en luchgereedschap gebruiken welke vaak gepaard gaan met stof en lawaai.

Er zijn talloze 'hackers' verenigd in onze vereniging die met een breed scala van technologie en projecten bezig zijn. Natuurlijk leren we programmeren en hacken van computerssysteem maar zeker niet ieder lid is hier bedreven in. Zo hebben we ook leden die home-brew bier maken met een eigen biertap met een extra leuke geschiedenis of Koffie enthousiastelingen die hun eigen machines en brouwsels voortdurend proberen te verbeteren. Maar ook 'Hackers' die hun eigen electric bikes, naai en breimachines bouwen en onderhouden en kleding, (boot)zeilen of dome-tenten maken. Het is eigenlijk een heel gemeleerd gezelschap met vooral een liefde voor technologie en deze 'goed' te gebruiken.

Er zullen demo workshops worden gegeven met onze 3D printers, leren solderen, tekenen en snijden met onze professionele plotter-cutter en kunt u uiteraard aanwezige leden vragen naar hun kennis of ervaringen. Zij kunnen u uitleggen wat voor hen Hacken en onze vereniging voor hen inhoud. Dit is voor vrijwel ieder lid verschillend en dat maakt onze vereniging zo'n bont en leuk gezelschap.

Het kan handig zijn uw laptop mee te nemen als u wilt deelnemen.

Wat is Hacken?

We hebben natuurlijk allemaal wel eens gehoord in positieve maar vaker in negatieve zin over Hackers en Hacking in het nieuws. Vaak gaat het dan over partijen waarbij schade wordt toegebracht door 'hackers'. Veelal betreft het dit misgeinformeerde journalisten die het woord "Hacking' of 'Hackers' foutief gebruiken. Echte 'Hackers' hebben juist enorm veel ethiek en zullen veelal met een objectieve en frisse kritische blik naar de wereld om hen heen proberen te kijken.

Hacken in de breedste zin van het woord is niet zomaar aannemen wat een apparaat, systeem of gereedschap hoort te doen maar jezelf afvraagt wat je er nog meer mee zou kunnen en of het wel zo 'goed' in elkaar zit. Dat je met de juiste kennis van computers en electronica uiteindelijk ook computer systemen kunt 'hacken' is evident. Daarnaast ook je eigen elektrische fiets, espresso-machine of 3D printer kunt bouwen of repareren zonder naar een dealer te moeten.

Wij maken hierin het volgende onderscheidt.

* White Hat Hackers: mensen die beveiliging van computers, systemen en aparaten testen om fouten hierin aan het licht te brengen teneinde deze aparaten, systemen of beveiliging te verbeteren. Zij zullen doorgaans geen illegale dingen doen en altijd om toestemming vragen voor zij deze systemen testen.

* Black Hat Hackers: Ook bekend als Crackers, een contraptie van de woorden Cr-iminal H-ackers. U raad het al, dit zijn hackers die veelal voor eigen of crimineel gewin hun kennnis en kunde aanwenden.

* Grey Hat Hackers: Dit is de breedste groep. Dit start bij het niet altijd betalen voor downloads van media materiaal (videofilms, games en muziek) en eindigt zeer dicht tegen Black Hat activiteiten aan. "You can't make an omelet without breaking a view egg's" is een veel gehoord paradigma van deze groep.

Kan ik zomaar leren Hacken?

U hoeft geen diepgaande kennis te beschikken over electronica of computers om lid te worden van een hacker vereniging en te leren hacken. Wel is het erg handig en des te leuker en makkelijker als u zelf leergierig en nieuwsgierig bent en graag samen of alleen graag dingen tot op de bodem uit pluist. Alles is namelijk te leren en op onze vereniging vind u vaak wel iemand die graag samen met u de uitdaging aan gaat of u helpt bij het verkrijgen van de benodigde kennis.


Open Dag van Hackerspaces in Nederland

Zaterdag 26 maart houden diverse hackerspaces in Nederland een open huis. De grootste Hackerspace in Amsterdam, TechInc, doet hier ook aan mee.

Hackerspaces zijn locaties waar mensen met een technische, creatieve en nieuwsgierige mindset bijeenkomen. Ze komen daar om te werken aan projecten, elkaar te ontmoeten en te praten over onderwerpen die hen interesseren. Tijdens de open dag is het mogelijk om zelf te ontdekken wat hacken inhoudt en te zien wat er allemaal mogelijk is in een hackerspace. Tipje van de sluier? Iemands verbeeldingskracht is de meest beperkende factor!

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tijdens deze jaarlijks terugkerende open dag. Iedere hackerspace heeft zijn eigen programma, sommige hackerspaces blijven ‘s avonds geopend. Per hackerspace zijn verschillende presentaties te zien van de individuele projecten die in die hackerspace worden uitgevoerd.

Enkele voorbeelden van geplande activiteiten zijn:

  Leren hoe kwetsbaar systemen zijn en wat daar aan gedaan kan worden.
  Kennis opdoen over de juiste bescherming van je privacy en persoonsgegevens.
  Zelf 3D-printen, cnc-frezen, lasersnijden of solderen.
  Een introductie tot Linux (neem hiervoor je laptop mee).
  Een introductie tot Arduino of Raspberry Pi.

Hackers vinden ethiek belangrijk, daarom wordt er binnen de hackerspaces gesproken over hoe hackers proberen de wereld te verbeteren door kritisch en fris naar de maatschappij, techniek en organisaties te kijken en kennis te delen. Daarnaast zijn hackerspaces plekken waar mensen komen die mooie, grappige en creatieve dingen maken. Een plek onder gelijkgestemden waar ze welkom zijn en waar zij een gemeenschappelijke ruimte, gereedschappen en informatie kunnen delen. Een plek die inspiratie geeft!

Aanmelden voor de open dag is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt en de privacy van de aanwezigen respecteert. De onderstaande Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen website:

  Awsome space, Utrecht
  Bitlair, Amersfoort
  Frack, Leeuwarden
  Pixelbar, Rotterdam
  The Space Leiden, Leiden
  TDvenlo, Venlo
  TechInc, Amsterdam
  TkkrLab, Enschede
  NURDspace, Wageningen

Spaces die op afspraak te bezoeken zijn

Diverse Nederlandse hackerspaces kunnen of willen binnen de huidige coronasituatie nog geen open dag organiseren, maar zijn voor geïnteresseerde individuen wel op afspraak te bezoeken. Bij deze spaces zijn er nog veiligheidsmaatregelen tegen besmetting met het coronavirus. Je kunt voor een persoonlijke rondleiding terecht bij:

  Hack42, Arnhem
  Hackalot, Eindhoven
  RevSpace, Den Haag (Leidschendam) 

De afspraak kun je onderling maken voor een datum en tijd die beide partijen uitkomen. Dat hoeft dus niet per se op 26 maart te zijn.

Afterparty

Afterwards, there will be a Party organized by some members of our community.

Links